Scüring, Fuhr többpontos bejárati ajtózárak

A Fuhr többpontos bejárati ajtózárszerkezetek között van pár olyan típus, ami hasonlóságot mutat a Schüring vasalatokkal. Ennek az lehet az oka, hogy bár a Fuhr saját márkanéven került forgalmazásra, de a zár középső részét a Schüringtől vásárolják. Ez azonban nem minden esetben van így, de pár év alatt, volt jó pár eset, amit meg lehetett oldani a zárközép cserével.

Rengeteg féle kialakítással gyártják ezeket a zárakat. Írunk egy pár féle módozatról, amelyek gyakoriak.

Acélajtókba széles, 24 mm-es előlappal kerülnek beszerelésre ezek a vasalatok. A több mint két méter hosszú vasalaton különböző zárási módokat képezhetnek ki. Ezek lehetnek görgős zárásúak, vagy többtáskás kivitelűek. A táskából (bolzen) tolódhat ki zárónyelv, vagy zárótüske, esetleg acélhorgos kampó, de még ezeknek a kombinációja is előfordul.

Fa ajtókba leginkább 16 mm-es vagy maximum 20-mm-es széles előlap a jellemző, és többnyire az egyszerű, négygörgős kivitel fordul elő. Az extra biztonság esetében itt is megoldható a zárónyelves vagy acélkampós kialakítás.

Az alumínium ajtókban U profilos előlappal kerül kialakításra a vasalat a pontos illeszkedés végett. Az U előlap szélessége a legtöbb esetben 24 mm, viszont a vastagsága itt is változó lehet, 3, illetve 6 mm között. A záródási pontok egyedi igények alapján kerülnek kialakításra.

Eddigi tapasztalataink alapján a kulcsműködésű Schüring zárközepet 35 és 45 mm-es dorn távolság esetében tudjuk kicserélni a FUHR zárakon. A kilincs és a zár között minden esetben 92 mm volt a méret.

A 65 mm-es FUHR zárak esetében, viszont 72 mm a kilincs és a zár közötti távolság, ezeket a Schüring más kivitelben készíti.

A Fuhr zárak beszerzése minden esetben minta alapján történik. Itt is találkoztunk már kilincsemeléses, többpontos zárral, és kulcsműködésű zárral is.

A Schüring zárakból jelenleg háromfélét tartunk raktáron. A tapasztalatunk az, hogy a rudazat, és az azon található kiegészítő záródási pontok nem mennek tönkre, így mi csak a zár középső, kulccsal zárható részét cseréljük. Amennyiben hibás működést tapasztal az ajtózár működésében, és a vasalaton lát egy négyzetbe rajzolt S betűt, akkor valószínű Schüring zárszerkezet van a bejárati ajtóban.

A zárcsere után érdemes megvizsgálni mi okozta a zár hibáját. Ha az ajtó nincs megfelelően beállítva, akkor azt el kell végezni, máskülönben az új zár sokkal hamarabb fog tönkremenni.

Zárszaküzletünkben különböző féle kilincsműködésű és kulcsműködésű zártípust tartunk a Schüringből.

A kilincsműködésű többpontos zár annyit jelent, hogy a záráshoz a kilincset fel kell húzni, és utána lehet a kulcsot elfordítani, ami reteszeli a zárszerkezetet. Amennyiben elektromos zárfogadó kialakítására kerül sor, akkor minden esetben kulcsműködésű zárat kell felszerelni, mert csak ott megoldható a külső oldalon a fix fogantyú.

A kulcsműködésű, többpontos bejárati ajtózáraknál a zárást a zárbetét végzi, ahogy a kulcsot fordítjuk, annak a mozgását egy fogaskerék áttételezéssel viszi tovább a záródási pontok irányába. A kulcsműködésű zár mindenképpen egy kifinomultabb szerkezet, a hibás működést, szorulást, akadást sokkal hamarabb jelzi. Ilyenkor érdemes pontosan beállíttatni az ajtót, mert így még sokáig problémamentesen fog működni az ajtó és nem megy tönkre a vasalat.