Műanyag ajtó vasalat beazonosítása

A budapesti és a pest megyei műanyag ajtókban nagyon sokféle vasalatot, szalagzárat, élzárat alkalmaztak a gyártók.

A zárak piacát ugyanúgy kell elképzelni, mint ha mondjuk, ruhát szeretnénk vásárolni. Tehát először be kell azonosítanunk, hogy milyen ruházatot akarunk megvenni. Alsóruhát, felsőruhát, kabátot, kiegészítőt? Legyen, mondjuk egy pulóver. Rendben. Ez a vasalat a zárak területén.

Mekkora méretű, milyen színű, milyen anyagból készült és milyen márkájú pulóvert akarunk venni? Ezekre a kérdésekre kell választ kapnunk a zárakkal kapcsolatban is.

Vegyük sorjában.

A zárszerkezet, vasalat beazonosítása úgy kezdődik, hogy a kétfajta változat közül kiválasztjuk, hogy milyen van az ajtóban. Kilincsemelős vagy kulcsműködtetésű? Akinek ez kínai, lefordítom: a kilincset meg kell-e emelni, vagy fel kell-e húzni ahhoz, hogy bezárjam az ajtót, vagy nem? Ha fel kell emelni, akkor kilincsemelős/kilincsfelhúzós a vasalat, ha ezt nem kell tenni, csak simán kulccsal bezárni, akkor az kulcsműködtetésű. Menjünk tovább.

Nagyon jó és sokat segít a beazonosításban, ha tudjuk a gyártó cég nevét. Honnan lehet ezt megtudni? A legtöbb esetben a zárnyelv fölött, alatt, valamerre, találhatunk egy feliratot vagy egy emblémát. Ez a gyártó logója. Van, aki beleírja az emblémába a nevet is, de van, ahol csak maga a jelzés található, látható. Ahol a gyártó neve bele van írva, az lehet, pl. GU, Maco, Roto, Vorne, Pavo, Elzett, Fuhr, KFV, stb. Ha ezt elmondják nekünk a telefonban, vagy lefényképezik nekünk, akkor tudjuk, hogy ilyen és ilyen gyártónak a kilincsemeléses szerkezetéről van szó. Ebben az esetben ez legyen pl. egy GU.

Lépjünk tovább. A vasalat előlapjából, ami az a fényes „csík”, ami végigfut a bejárati ajtó élében, két-, három, vagy négy helyen jönnek ki valamiféle hengerek, tüskék, karmok, kampók, rudak, stb. Először számoljuk meg, hogy mennyi. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy az ellenoldalon, tehát, ahová bezáródik a zárnyelv, megszámoljuk, hogy hány darab, ún. fogadó (zárfogadó) van kialakítva.

Legyen pl. négy darab. Rendben. Tehát van kettő a kilincstől felfelé, és kettő a kilincstől lefelé. Illetve egy darab rögtön a kilinccsel szemben, ahová a zárnak a nyelve megy be. Itt fogalmazhatunk úgy, hogy 4+1 fogadó. Ha egy valami jön ki a szerkezetből fent és egyvalami lent, plusz a zárnyelv középen, akkor fogalmazhatunk úgy, hogy 2+1 fogadó.

A zárfogadók formája is mindig más kialakítású. Van, amelyik szélesebb, van, amelyik magasabb és van, amelyik mélyebb. Ezek a fogadók a műanyag (vagy fa) tokra vannak rögzítve, kettő vagy négy csavarral.

Már előrébb is vagyunk, mert így tudjuk, hogy van egy kilincsemelős, GU, négy fogadós, plusz zárnyelv fogadós vasalatunk.

Vasalatok forgalmazása a Kulcskirályban!

06-1-312-2064