GU – BKS zárak forgalmazása a Kulcskirályban

A leggyakrabban alkalmazott G-U vasalatok a bejárati ajtókba, a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben megtalálhatók. Üzletünk a pesti oldalon, a Nyugati térhez van közel, pontosan a Bajcsy-Zsilinszky út 63 szám alatt. Budára nem érdemes menni, nagy választékot csak nálunk talál!

A bejárati ajtó anyaga többnyire meghatározó a zár méretét illetően. Minden többpontos zárat alkalmazó ajtógyártónak tudnia kell, hogy milyen méretű zárat lehet beépíteni egy műanyag ajtóba és milyen méretet lehet egy acél- vagy faajtóba.

A G-U maximum 45 dorn méretig ad műanyag ajtóba zárat, a legtöbb 35 mm és a kilincsfelhúzós, Europa R4 típus. Az előlap nem több mint 16 mm, így egy keskeny nútba is kényelmesen elfér. Az ajtótokban a négy görgőnek van a fogadója felcsavarozva, amik bármikor módosíthatók.

Egy új bejárati ajtóban nem életszerű, hogy beszerelés után pár éven belül lenne meghibásodás, inkább olyan utólagos igény merülhet fel, hogy a tulajdonos kívül fix gombot szeretne, vagy üzlethelység esetében, elektromos zárfogadót alakítanának ki. Ezekhez nem lehet az Europa kivitelt használni, ide csak a secury változat, vagy akinek nem szükséges a görgők jelentette biztonság, azoknak economy típust tudunk kínálni. A secury G-U zártest kulcsműködéses, tehát kívül alkalmazható fix gomb vagy fogantyú. A kulcs elfordításával lehetséges nyitni az ajtót. Elektromos zárfogadó kiépítésénél is ez a jó megoldás, mert ott mindenképpen a külső oldalon a kilincset meg kell szüntetni.

Fa ajtók esetében inkább a 45 és 55 dorn méret a jellemzőbb, mert ott a kellő masszívságot a mélyebb kivitel biztosítja. Vannak olyan speciális fából készült tűzgátló ajtók (ilyen a német Westag ajtótípus, aki speciális pácolású, erős, préselt forgács lap ajtókat készít), ahol a biztonság is nagy szerepet játszik, de nem szeretne a kivitelező fém ajtót használni. A Westag egy olyan fém tokos ajtót készít, amin egy fa ajtó van pántolva és három ponton záródó SB2 vagy AB2 automata zár dolgozik benne. Ennek a dorm méretet 65 mm, a kilincs és zár közötti távolság pedig 72 mm. Ezeknek a záraknak már RC-2 es besorolása van, így elegendő egy zárbetét az ajtóba, nem szükséges semmilyen kiegészítő zárat felszerelni. Alu-fa ajtók esetében nem ritka a 100-as dorn méret sem, mert a külső alu borítás miatt a zár mélysége megnövekszik, illetve igen hosszú zárbetét szokott ezekbe az ajtókba kelleni. Nem ritka a 45/95 mm méret sem.

Pánikzárak többpontos kivitelben a G-U – BKS kínálatában

Azt tudni kell, hogy amíg a G-U feliratot leginkább egyszerűbb ajtóvasalatokon találjuk meg, addig a vállalat BKS része is készít zárat, de jóval komplikáltabb és bonyolultabb szerkezeteket, mint a G-U. Élet- és tűzvédelmi szempontból az elmúlt évtized beruházásainál a nyílászárókat úgy kellett figyelembe venni, hogy a vészkijárati ajtóknak minden körülmény között nyithatóknak kell lenniük.

Vegyünk példának egy biztonsági helyiséget, ahol tűz üthet ki és menekülni kell onnan. A bejutást a kulcs minden esetben felülírja, de nagyon sok helyen alkalmaznak már valamilyen kártyás beléptető rendszert. Ez úgy működik, hogy egy fali olvasóhoz érintem a kártyát, az ad egy impulzust az elektromos zárnak vagy az elektromechanikus zártestnek, és az ajtó pár másodpercig nyithatóvá válik. Hogy véletlenül se maradjon nyitva, egy erős ajtóbehúzó szerkezetet szerelnek rá, ami szintén lehet olyan típus, hogy tűz vagy füst esetén nem működik. Amennyiben ez egy menekülési útvonal, akkor kötelező olyan zárral ellátni az ajtót, ami bezárt állapotban is a belső oldalról egy kilincs vagy kar lenyomásával azonnal nyithatóvá válik. Ha ez kétszárnyú ajtó, akkor mind a két szárnyat egy mozdulattal tudni kell nyitni. Nagyon sok ilyen ajtóval találkozhatunk például bevásárló központokban vagy irodaházakban. De stadionok, csarnokok esetében is kell, hogy legyen menekülési útvonal, oda pedig csak pánikzár alkalmazható.

Acél- és alumínium bejárati ajtó esetében az előlap, ami nem a szokványos 16 mm, hanem vagy 20, vagy 24 mm. Alu ajtóknál U formával is találkozhatunk.

BKS pánik ajtózár rendelési menete:

  • Szereljék ki az ajtóból a zárat, mert nem elegendő az az információ, ami az előlapról olvasható. Ott legtöbb esetben, főleg, ha régi a szerkezet, már nem is igazán olvasható bármi, és max. annyit tudunk meg, hogy B vagy P funkciós-e a zár. Ez annyit jelent, hogy kilincs/kilincs vagy gomb/kilincs van felszerelve az ajtóra.
  • Itt is a mérőszalag a legnagyobb barát, tehát a kiszerelt ajtózárat minden irányból körül kellene mérni, és azokat a mért adatokat kellene elküldeni nekünk. Fontos a zár előlapjának a hossza és a szélessége, illetve a dorn méret. Lényeges lenne a zárat több irányból is fényképezni, és e-mailben a zarplaza@zarplaza.hu e-mail címre elküldeni azokat.

Ezen felül, ha lesz még kérdésünk azt elküldjük, vagy telefonon egyeztetünk.