Fuhr ajtózárak

A FUHR vasalatok biztonsági bejárati ajtókban fordulnak elő a leggyakrabban. A hazai ajtógyártók közül nagyon kevesen használják ezt a zárszerkezetet, ennek elsődleges oka, hogy nagyon drága vasalatról beszélünk.

Hogyan lehet tudni, hogy FUHR zár van-e az ajtóban? A kérdés nagyon jó, és a válasz viszonylag egyszerű. Ha nem régebbi a vasalat 20 évnél, akkor szinte biztosan márkajelzéssel van ellátva, a név nyomtatott nagybetűkkel olvasható a vasalaton. Értetlenül állunk azon webes kereskedők előtt, akik feltöltenek az oldalukra mindenféle zárat, csak azért, hogy keresőben az első helyen legyenek, holott termékük 100% biztos, hogy nincsen és nem is tudják a vállalt határidőre azt beszerezni.

A Fuhr zárak jellemzői röviden. Német biztonsági vasalatgyártóról van szó, akik magas minőségben készítenek mindenféle ajtóhoz és nyílászáróhoz termékeket. A minőség nagyon jó, így igen ritka, amikor egy ilyen zár meghibásodik, vagy tönkremegy. Ennek általában a leggyakoribb oka, hogy egyáltalán nem foglalkoznak vele, nincs megfelelő karbantartás, olajozás. Egy bonyolultabb szerkezetű ajtózárat minden esetben félévente vagy legalább évente ellenőrizni kell, meg kell tisztítani a szennyeződéstől és meg kell adni neki az ápoló adalékanyagot. Ide direkt nem a WD40-et írtuk, bár külső olajozásra az is jó, de érdemesebb körbenézni a kenőanyagok piacán és kiválasztani a legmegfelelőbbet. Van olyan 40-50-es években gyártott szobaajtó-zár, amibe gyárilag olajozó csövet építettek be, és az ajtólap éléből lehetett biztosítani a kellő ápolást. Szóval, ha egy FUHR többpontos zárszerkezet a megfelelő ápolást megkapja, soha nem fog tönkre menni. Ez igaz a legtöbb más gyártó által készített többpontos ajtózárakra is.

A FUHR szerkezetek lehetnek kilincsműködésűek és kulcsműködésűek. A kilincses zárakról túl sokat nem akarunk beszélni, zármélységtől függően, lehetnek műanyag- vagy alumínium ajtóban, mélyebb kivitelek pedig fa ajtóban. A működési elve egyszerű, amikor becsukom az ajtót a kilincset emelő mozdulattal felhúzom, ilyenkor a 4 kis görgő retesz és a középső zárnyelv a zárás irányba elmozdul. A kulcsot ez után tudom elfordítani, így rögzítésre került a zárt állapot. Ez az olcsóbb kivitel, de az a tapasztalatunk, hogy FUHR zárakból ez a ritkábbik változat is. Sok más gyártó termékével egyszerűen, gyorsan és olcsón cserélhető. Bármilyen zármélységgel vagy előlap szélességgel kell az új zár a régi helyére, a Kulcskirály biztonságtechnikai zárszaküzletben fognak tudni segíteni a vásárlásban. Több száz féle többpontos ajtózár van náluk raktáron, ami azonnal elérhető.

Kicsit több szót érdemel a kulcsműködtetésű zárszerkezet. Itt arról van szó, hogy miután az ajtót becsuktam, még csak a kilincs csapda nyelve rögzítette az ajtót. A kulcs elfordításával lehetséges csak az ajtót zárt állapotba hozni. Mint a „hagyományos” bármilyen ajtózár esetében, a kulcsot kell elfordítani, de arra minden zárásnál ügyelni kell, hogy az ajtó feszülésmentesen záródjon! Magában a FUHR ajtózár szerkezetben egy fogaskerék áttételezés útján hozzuk működésbe a zárat. Többféle speciális méretű és kivitelű fogaskerék mozog a zárban, amikor mi a kulcsot forgatjuk. Ha valahol akad vagy szorul az ajtó, és mi a kulcsot nagyobb erővel fordítjuk el, netalán még egy fogó segítségét is igénybe vesszük, hogy nagyobb erőt tudjunk kifejteni, akkor biztosan el fogjuk törni valamelyik fogaskereket. Ezek az alkatrészek nem pótólhatók! Minden esetben a teljes zárszerkezet cseréje a megoldás. Van olyan méret, ami kisebb átalakítással a Fuhr vasalat helyére építhető, de van olyan is, amit nem lehet semmi mással pótolni!

A kulcsműködéses FUHR ajtózárak a drága kategóriába tartoznak, minimum 50-60 ezer forint maga a szerkezet. De ettől inkább még drágább. A hazai forgalmazó semmilyen méretet nem tart raktáron, kizárólag, rendelésre lehet hozatni ezeket. Mivel nagyon sok féle lehet, és minden milliméter számít a pontos azonosítás miatt, így a Kulcskirály üzlet is csak abban az esetben rendeli meg a FUHR ajtózárat, ha a hibás szerkezetet kiszerelt állapotban elviszik az üzletbe. A rendelési idő általában 8 hét. A németországi FUHR weboldalról lehet katalógusokat letölteni, és onnan cikkszám szerint kikeresni melyik zár is lehet éppen az ajtóban, DE nagyon fontos a kiváló német nyelvtudás. A funkciók közötti különbségeket is figyelembe kell venni ilyenkor.

Budapesten a legjobb helyen a Kulcskirály zárszaküzletben jár, ha FUHR vagy bármilyen más többpontos ajtózárat szeretne vásárolni!

ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest
ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest
ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest