A műanyag ajtóban lévő vasalat típusok

Mióta elkészültek a különböző vasalat márkákról szóló aloldalaink, rengeteg megkeresésünk van. Sokan telefonálnak, akik vásárolni szeretnének és önmaguknak végeznék el a meghibásodott vasalat-cserét.

Cégünk elsősorban kereskedelem/értékesítés szolgáltatást nyújt, ami azt jelenti, hogy nálunk megvásárolhatja, beszerezheti a műanyag- vagy fa ajtóba való, a kilincs-emeléses vagy kulcsműködtetésű vasalatokat. Aki végigolvassa a weblapunkat, az tudja ezt. Sajnos azonban a mi szakmánkban elmondható, hogy nem olvassák el, csak meglátják az adott kulcsszót, pl. Maco vasalat, és már hívják is a telefonszámot. Az, hogy mi ilyet mi pl. ajtóvasalatban nem értékesítünk, az már mellékes, nem tudják, hiszen nem olvasták el a tájékoztatást.

A legjobban azokat a telefonálókat szeretjük, akik beolvasnak valami számot a vasalatról, hogy nekik ilyen kell. Pl. GU 123456. Ez a legjobb, hiszen semelyik gyártó nem a cikkszámot tünteti fel a terméken, hanem egyfajta gyártási számot, ami alapján nem is azonosítható be a termék. Ez olyan, mintha egy alvázszám alapján kellene beazonosítani az autót. Ez nem így működik.

Olyan sokszor említettük már, hogy egy ilyen vasalat csere nagyon bonyolult is tud lenni, főleg a hozzá nem értők számára. Rengeteg gyártó, sok fajta méretű, kivitelű vasalatokat gyárt, ami sokszor a szakembernek is fejtörést okozhat. Főleg, mivel a régebbi vasalatok nem kompatibilisek a mostaniakkal. Miért is lennének? Nehogy már egyszerű legyen a dolgunk.

Sok olyan vasalat van, ami régen volt, ma már nincs; sok olyan, amilyet nem lehet beszerezni, mert a hazai forgalmazó nem szolgál ki senkit, így nincs utánpótlás; sok olyan, aminél csak átalakítással oldható meg a vasalat csere, és még sorolhatnánk. Vannak olyan ügyfelek, akik csak egy rugót keresnek, (úgysem fognak találni), vannak, akik csak zárközepet keresnek, vannak, akinek fogalmuk sincs mit keresnek.

A lényeg a lényeg, hogy egy ajtóél vasalatot nem könnyű beazonosítani, illetve, még ha sikerül is, nem biztos, hogy ugyanez még kapható, vagy van-e vele kompatibilis, másik márka. Érdemes szakember segítségét kérni, mert hozzáértés és szerszámozottság hiányában, nem lesz egyszerű a feladat! Rengeteg termék van, a boltban is hatalmas a kínálat, a pontos méretek tudatának hiányában pedig felesleges is keresgélni.

Bevallom, azokat a telefonálókat egyáltalán nem értem, akik önmaguknak próbálják a vasalatot kicserélni, de még arra sem veszik a fáradságot, hogy a weblapon található tájékoztatónkat elolvassák. Pedig ezek azért készültek, hogy az olvasók, műanyag ajtó tulajdonosok egyrészt be tudják azonosítani, hogy nekik milyen ajtójuk, ajtószerkezetük van, másrészt pedig, hogy lássák ez nem olyan egyszerű feladat, harmadrészt, hogy tudjanak kihez fordulni, akik ezt szakszerűen elvégzik nekik, ráadásul garanciával!

Sajnos még mindig sokan nem értik, hogy a bejárati ajtó az, ami a védelmet biztosítja számunkra a külvilágtól, így ezen se spórolni nem szabad, sem összegányolt munkát végezni, mert a biztonságot kockáztatjuk! A műanyag ajtó nem egy erős szerkezet eleve, a kis görgők, a rossz zárbetét eleve kockázatot jelent, ezt nem szabad még a minimális szint alá csökkenteni, mert a zárcsere költségén próbál valaki spórolni.

Olcsó húsnak mindig híg a leve, az olcsó ajtó pedig rossz minőségű. Lehet, hogy 30.000 Ft-ért már vehetnek egy új ajtót, de az olyan is! Abban garantált a zárbetét vagy vasalat csere akár már pár héten/hónapon belül, így mindig az mondjuk, hogy ne játszanak a biztonsággal, mert rossz vége lehet!