Zárvédő pajzsok és kilincsek

A zárvédő pajzsot a magyar piacon több néven is ismerik. Szokták törésvédő pajzsnak, törés-gátlónak, zárcímkének, ajtócímkének, rozettának vagy siltnek nevezni.

Akár új műanyag ajtóról van szó, akár már meglévőről, a zárbetét, és így az ajtó biztonságának védelme érdekében, a legolcsóbb megoldás egy zárvédő pajzs beszerzése és felszerelése. A zárbetétet ez esetben nem szükséges kicserélni, csupán a pajzsot, címkét.

Hogyan tudjuk ezzel lecsökkenteni egy betörő esélyeit? A zárbetét általában egy-két centiméterre kilóg az ajtó síkjából, ami ideális a betörő számára, ugyanis egy célszerszám vagy egy fogó segítségével könnyen hozzáfér a zárbetét oldalához, és el tudja törni azt. A pajzs nem más, mint egy olyan vastag takarólemez, amely megakadályozza, hogy a kilógó zárbetét oldalához hozzá lehessen férni.

A pajzs többféle anyagból készülhet, így igénytől függően, 2500 – 25000 forintos anyagköltséggel számolva, jelentősen meg lehet nehezíteni a betörő dolgát, illetve megakadályozni a behatolást. A pajzs továbbá az ajtó befeszítését is megnehezíti, mert nehezebben férnek hozzá a zárnyelvhez a pajszerrel.

A zárvédő pajzsok szerepe, anyaga

A zárvédő pajzsok két célt szolgálnak. Elsősorban a biztonság, a védelem a szerepük, de egy kovácsoltvas kapun akár a díszítő funkciót is ellátják. Mindegy, hogy milyen pajzsról beszélünk is igazából, a feladatuk a zártörés elleni védelem.

A zárvédő pajzsok anyaga lehet alumínium, réz, vas, rozsdamentes acél vagy spiáter ötvözet. A formájuk lehet hosszúkás, lekerekített, négyzet alakú, kör alakú vagy piskóta formájú. A kialakítás szempontjából a pajzs egy részből áll, de létezik osztott kivitelű típus is. A kör alakú pajzsokat főként cilindervezérlésű biztonsági ajtókra szokták szerelni.

Ebben az esetben a kulcsnyílás előtt egy forgógyűrűs megoldással védik a hengerzárat, és pl. Mul-T-Lock, Superlock stb. zárszerkezethez szerelik. A pajzs a Superlock, Mul-T-Lock illetve Imilock típusú, háromirányú zárszerkezeteteket védi.

A négyzet alakú pajzsokat főként a Miskolci és a Magzet típusú hevederzárak elé szerelik. A Miskolci hevederzárak elé régebben nagy divat volt, hogy számkombinációs pajzsot szereltek föl, ami úgy működik, hogy a számkombináció betekerésével egy kis kerek lapot elhúznak és így férnek hozzá a kulcsnyíláshoz. Van még szív alakú törésvédő pajzs is, ezt általában a függőleges, illetve vízszintes Prezidium hevederzár elé szerelik.

A hosszúkás, egyszerű, hagyományos alumínium pajzsokat főként a lakótelepi ajtókra szerelik. Ebből kétfajta méret létezik, az 55 és a 90 mm-es lyukasztású. Ez a méret a kilincstengely illetve a cilinderbetét közepének távolságára utal.

A magát a zárszerkezetet védő pajzsok méretei a következők lehetnek, amelyek a magyar forgalomban kaphatók: 55, 72, 80, 85, 90 és 92 mm. Vastagságuk általában 2 cm, felfogatásuk 2, 3 vagy 7 helyen történik. A lényeg, hogy a külső pajzsot a belső pajzs tartja, egy átmenő ötös vagy hatos csavarral.

A zárvédő pajzsok, kilincsek kivitele, ára és alkalmazási területe

A kivitelük lehet kilincs-kilincs vagy gomb-kilincs változat.

Árukat tekintve a legolcsóbb 2500 forint, a legdrágább pedig akár 25000 forint is lehet.

Néhány alkalmazási területük: kilincsfelhúzós záraknál pl. Roto, Hoppe vagy GU pajzsot szoktak felszerelni. Ezek nem annyira masszívak, de a feladatukat ellátják. Főként a 92-es lyukasztás a jellemző rájuk.

A kilincsek vastagságáról, a 2cm-ről, már említést tettünk, ez az ajtó síkjától kifelé álló rész, a szélességük viszont 30 mm-től akár 60 mm-ig is terjedhet. A két vagy három pont rögzítése: az alsó rögzítő furat általában a zárdoboz alatt megy el, a középsőnek a zárdoboz közepén van egy furat kialakítva, a felső rögzítő csavar pedig, vagy a zárdoboz tetején, vagy a záron a direkt erre kivágott részen megy át.

A kilincsben külön beépített rugó nincs. A kilincsre belülről, egy alátét van ráhúzva, és a kilincs anyaga vissza van lapítva. Ha nem akarnak sűrűn kilincset cserélni, akkor érdemesebb jobb minőséget szereltetni és nem ezen spórolni.

Az új kilincsek dornméretei már 92 mm-esek, de még találkozhatunk egy-két régi, olyan GU szerkezettel, aminek a lyukasztása viszont 90 mm-es. Ezek a szerkezetek már nagyon régiek és kopottak, így érdemes a kettőt együtt cserélni.

 

ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest
ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest
ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest
ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest