Fa – műanyag nyílászárók

Az ősz a felújítások ideje. A nyári meleg és a nyaralás után ez az időszak az, amikor az embernek van ideje és kapacitása egy kicsit a lakással foglalkozni. Ilyenkor már a gyerekek miatt sem kell aggódni, elkezdődött az iskola, minden visszatért az eredeti kerékvágásba. A lakásfelújítással kapcsolatban, a festés után a nyílászárók cseréje a legtöbbször elvégzett feladat. Mivel ez egy eléggé költséges munka, így az emberek nem végzik el pár évente, viszont mielőtt bárki is belevágna érdemes kicsit körüljárni a dolgot.

Ezzel a témakörrel foglalkozunk mai blogunkban.

Az ablakok, ajtót anyaga

A lakás nyílászárói alapvetően fából, műanyagból vagy fémből készülhetnek. A fa nyílászárók nagyon esztétikusak, szépek. Ma már olyan eljárással gyártják őket, hogy a minőségi romlásuk is igen csekély az évek múlásával. Az viszont tagadhatatlan, hogy drágák, és mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha igazán jó minőségű, időtálló fa nyílászárót szeretnénk.

A műanyag a kedvenc, méghozzá kedvező árának köszönhetően, a magyar lakosság körében mindenképpen ez a legnépszerűbb választás. Figyelmet kell azonban fordítani a felületi sérülések elkerülésére, mert ezek később már nem tüntethetők el a műanyag felületről. A fejlesztéseknek köszönhetően a műanyag is időtálló és fény hatására már nem sárgul meg.

A fém- és alumínium ablak/ajtószerkezetek erősek, viszont a legtöbbször nagyobb projekteknél vagy irodaházaknál alkalmazzák őket. Persze itt-ott előfordulhatnak családi házaknál is, de nem ez a jellemző. Egyébként ezek sem olcsók.

Jellemzőik, tulajdonságaik

Bármelyik nyílászáró mellett is döntsünk, vannak bizonyos szempontok, amelyek alapján minősíteni lehet az ablakokat, teraszajtókat. Az ablakoknál ezek az úgynevezett U értékek. Az UW az ablak-, teraszajtó szerkezet hőszigetelőképességére utal és minél alacsonyabb, annál jobb. Van még UG és UF besorolás is, üvegre, tokra vonatkozóan, de ezek az átlagembernek nem mondanak semmit, kérdezzék meg az erre specializálódott szakembert!

A rétegek száma

Az sem utolsó szempont, hogy hány rétegből áll a kiválasztott ablaküveg. Szakértők szerint a háromréteges a nyerő, de egy jó minőségű, megfizethetőbb, kétréteges üveggel is lehet kalkulálni. Már csak az ára miatt is. A jó minőségben épített, szigetelésekkel ellátott, újabb házaknál a szigetelés maga már eleve hatékony, ilyenkor a jó minőségű nyílászáró csak rásegít az energiatakarékosságra. Régebbi, 30-60 éves épületeknél meg felesleges pénzkidobás a legalacsonyabb UW értékkel rendelkező, háromréteges ablak megvásárlása, mert a hő máshol távozik, pl. a szigetelés nélküli tetőn keresztül.

Mindenképpen tanácsos egy nyílászárókra specializálódott szakember véleményét kikérni, hiszen mindenkinek más-más igényei vannak, minden épület különböző, ráadásul a büdzsé mérete is igen lényeges ebben a kérdésben. Zárszerviz szolgáltatóként tanácsoljuk továbbá, hogy egy hozzáértő szerviz-szolgáltatót is kérdezzenek meg, hogy milyen hibákkal, milyen zárszerkezettel érdemes kalkulálni a minél hosszabb élettartam érdekében. A beépítéshez pedig gyakorlott és tapasztalt szakember kell, mert a rosszul beépített nyílászáró komoly záródási problémához vezethet, ami hosszútávon bosszúságot és felesleges kiadásokat fog eredményezni!