Biztonsági ajtó követelmények

A betörések ellen a bejárati ajtó biztonságának megnövelésével lehet a legjobban védekezni. Mint annyiszor elmondtuk már, a leggyakoribb betörések a zár manipulálásával, rongálásával, illetve a befeszítéses eljárással történnek. Sajnos magyar tévhit, és vaskalaposság is az ajtókat különféle zárakkal tele aggatni. Ez lehet, hogy divat volt a nyolcvanas években, de ma már ez elavult gondolkodás. Érdemes inkább egy igazi biztonsági ajtót választani.

Az ajtó vásárlásakor azonban sokan beleesnek abba a hibába, amikor azt gondolják, hogy ezt a vásárlást olcsón is megúszhatják, mert ez nem igaz. Mindenképpen érdemes a témának utána olvasni, utánajárni, beszélni három-négy-öt ajtógyártó céggel is, hogy mik a lehetőségek. Gyakori, hogy a legbiztonságosabb ajtók gyártásra készülnek, azokat üzletben kapni, raktárkészletről vásárolni nem lehet.

Érdemes annak is utánanézni, hogy milyen egy igazi biztonsági ajtó-szerkezet, és a tanácsos a rengeteg biztonságinak hirdetett, de valóságot nem fedő, átveréses ajtó megoldásokat kizárni. Persze ez idő, meg telefonálgatás kérdése, de legalább az átlagembernek is lesz valami fogalma az ajtó és ajtó közötti különbségekről. Itt egyből egy tanácsot is adnánk. Azokat az ajtókat, amelyeken kettő, vagy még több zár is van, érdemes egyből elvetni, mert nem szabad összekeverni a minőséget a mennyiséggel. A sok zár valószínűleg a gyenge minőséget ellensúlyozza, ne essenek bele ebbe a csapdába!

MABISZ minősítések

Nagyon szeretjük, mi szakmabeliek, ezt a MABISZ témát, mert sajnos a valódi értéke erősen megkérdőjelezhető. Megint csak a fent említett vaskalaposságnak tekinthető a mindenképpen ehhez történő ragaszkodás, ami nem jelenti azt, hogy támpontként nem használható. Zárójelben írnánk le, hogy az évtizedes tapasztalatunk a betörés utáni helyreállításoknál azt bizonyítja, hogy egy kézen meg tudjuk számolni azon alkalmakat, amikor a biztosító betörés esetén megkövetelte az ügyféltől a MABISZ tanúsítványt.

Arról már nem is beszélve, hogy olyan ajtók is rendelkeznek MABISZ minősítéssel, amelyeknek a zárnyitását kollégáink egy percen belül elvégzik. Ezek MABISZ minősítése szakmai szemmel megkérdőjelezhető, úgyhogy annyi csupán a tanács, hogy ne ragaszkodjanak kézzel-lábbal a MABISZ-hoz, mert mint annyi minden ma hazánkban, ez is a pénzről szól.

A vásárláskor egyébként sem fog kiderülni (kivéve egyedi ajtógyártások esetén, ahol mutatnak, vagy mellékelnek ez ügyfélnek egy MABISZ tanúsítványt), hogy az ajtó melyik kategóriába kapott besorolást, azaz milyen biztonsági fokozattal rendelkezik. Részünkről az a tanács, hogy 15 perc alatti nyitási kategóriájú ajtót semmiképpen ne vásároljanak (tehát a 3, 5, 10 perc kiesik)!

Azt azonban jó tudni, hogy betörésnél nagyon fontos tényező az idő és a zaj. Áthatolhatatlan ajtó nincs, csak idő kell hozzá. Tehát a 15-20 perces áttörés a MABISZ besorolásnál már jónak számít, mert ennyi idő nem áll a betörő rendelkezésére.

Ha egy tapasztalt betörő úgy ítéli meg, hogy normál zajkeltés mellett fél perc alatt nem tud a lakásba bejutni, akkor inkább keres egy gyengébb ajtót. Ezt kell szem előtt tartani!

Egyéb kiválasztási szempontok

A megfelelő ellenállású ajtók kiválasztásakor több szempontot is ajánlatos figyelembe venni.

Az ajtó szerkezete nagyon fontos, az, hogy milyen anyagból készül. Fontos a több irányba záródó zárszerkezet, amelyekből, pl. az olasz trezorzárak esetében, elég egy darab is. Ez lehet kéttollas kulccsal ellátott biztonsági zár, vagy felsőkategóriás cilinderzárral működtetett szerkezet, esetleg a kettő kombinációja. Lehet olyan speciális biztonsági zár is, amelyiket egy másik zárral kombinálva lehet reteszelni.

Az ajtólap merevítése ugyancsak alapvetően fontos, ami kiviteltől függően lehet zártszelvényű keret, amit további acélrács szerkezet erősít meg, vagy 1,5-2,5 mm vastag acéllemez, amit viszont lemezidomok tesznek ellenállóvá. Az ajtókerete általában 40×40 mm-es, az erősítő bordázat pedig 40×20 mm-es zártszelvényekből készül. Csukott állapotban az ajtólapot legalább 3 darab leemelést gátló passzív zárócsapnak kell védenie, és a masszív acél pántok lehetőleg a tokba süllyesztettek legyenek. Nem mellékes továbbá az ajtó szigetelése sem.

ajtózár, ajtózár Budapest, műanyag ajtózár, műanyag ajtózár Budapest